תזונה אורגנית - הרבה יותר מאוכל

מזון "אורגני" מתייחס לענף חקלאות ספציפי, הנוגע לגידול ולעיבוד של מוצרים חקלאיים כגון פירות, כותנה, דגנים, בשר, מוצרי חלב ועשבים.

החקלאות האורגנית משתמשת בחומרי הדברה ודשן שאינם מכילים הורמונים או כימיקלים, תוך מציאת תחליפים טבעיים שאינם פוגעים באיכות המוצר והאדמה, ומונעים היווצרות רעלנים באוכל. מכאן שהיא אחת הדרכים לאורח חיים בריא, וכבר אינה נחלתה הבלעדית של הטבעונות.

החקלאות האורגנית לא הוקמה אך ורק כדרך לשימור הבריאות וליצירת תזונה בריאה נטולת רעלים, אלא יש לה קשר הדוק עם איכות הסביבה.

נזקי הריסוס וההדברה

רעלי הריסוס נישאים באוויר, נספגים באדמה ובמי התהום ולא רק במזון. הם ממשיכים הלאה אל הבציר הבא, הורגים את החיים שנמצאים באדמה שאינם מזיקים לפירות או לירקות, משמידים זנים שלמים של חרקים ובקטריות טובות, ולמעשה פוגעים בכל שיווי המשקל האקולוגי

תזונה אורגנית


אך לא רק האדמה ובעלי החיים הם שסובלים מהרעלים, אלא גם החקלאים עצמם, שחשופים אליהם באופן תמידי ולאורך שנים.

הפחד ממחלות הוא שגורם להם לשכור כוח עבודה זר וזול, שגם הוא חשוף למטרדים מעין אלה.

הרעלים סביב שדות החקלאות נישאים לכל האזור והופכים את התושבים אף הם חשופים למחלות.

אם כן, הבחירה לאכול אורגני היא בחירה אשר משמעותה היא הרבה מעבר לתוצר אותו אנו קונים בחנויות הטבע.

מדובר בתמיכה במערכת שלמה שעלולה להינזק מהשימוש בחומרי ההדברה בחקלאות הרגילה. זו מודעות סביבתית בסיסית, ההבנה כי איכות החיים היא חלק בלתי נפרד מאיכות הסביבה.

לחצו למידע אודות רעלים וחומרים מסוכנים

מחירם של המוצרים האורגניים יקר יותר, אך לא בהרבה ולא בכדי. ניתן לראות בדיוק "לאן הכסף הלך": להוצאות גידול מרובות כגון הכשרה חקלאית מתמשכת, הבראת אדמות במשך שנתיים- שלוש כדי לתת לאדמה לנוח ולהתחדש.

בנוסף לזאת מוקצים כספים ומשאבים לצורך עמידת המוצרים בתקנים המחמירים של משרד החקלאות בארץ ובעולם ולשימוש בכוח אדם לצורך היפטרות ממזיקים במקום בחומרי הדברה זולים ומזיקים.

לבסוף כמובן, מדובר בכמות יבול קטנה יותר בגלל חוסר השימוש באמצעי ייצור המוניים ובהנדסה גנטית. כל אלה מייקרים את המחיר, אך אין ספק כי איכות המוצר ויעילותו גבוהים יותר.

גידול עופות

עוף הוא אחד מהמאכלים הבסיסיים ביותר כמעט בכל משק בית, אך העובדות המצערות הן, שהעופות מגודלים כיום בדרכים שרבים מגדירים אותן כלא מוסריות במקרה הטוב וכהתעללות מחפירה במקרה הרע.

ככלל, ישנה הפרדה בין עופות המיועדים למזון לבין עופות המיועדים להטלת ביצים. הפרדה זו באה לידי ביטוי בשיטות הגידול. אך דבר מה משותף לשני הסוגים הוא שימוש באנטיביוטיקה.

הסיבות נגד שימוש נרחב באנטיביוטיקה בעופות הן משום שהאנטיביוטיקה נספגת בגוף העוף, ובעיקר בכבד שאחראי על ניקוי רעלים, ואז מועברת לבני האדם.

כידוע חשיפה לאנטיביוטיקה ברמות נמוכות מורידה את סבילותם של חיידקים לאנטיביוטיקה, ולכן אחת הסכנות הן שהשימוש הלקוי בה עלול לפתוח את הדרך למגיפה בעתיד מבלי יכולת להתגונן בעזרת אנטיביוטיקה.

חינוך סביבתי - כך ניצור אחרית סביבתית

עופות לצרכי מזון

עופות לצרכי מזון או בשר גדלים על רצפת הלול, באקלים נשלט. הם מגיעים למשקלם המקסימלי בגיל 6-5 שבועות ואז הם נשחטים.

הצפיפות הגבוהה והצורך לעשות את הצרכים במקום הופכים את האוויר לדחוס באמוניה, מה שעלול לפגוע בעיני התרנגולות ובמערכת הנשימה שלהן ולעתים קרובות אף לגרום לכוויות כואבות על כפות רגליהן.

מכיוון שמשקלן עולה במהירות גפיהן לא תמיד יכולות לתמוך בגופן, מה שגורם לעיוותים באגן וברגליים. המשקל העודף מעמיס על ליבן וראיותיהן ותרנגולות רבות מתות מדום לב.

גידול אורגני מאפשר מקום מחייה רב יותר, כמו גם שמירה על מזונן והימנעות מאנטיביוטיקה. תרנגולות חופש נהנות גם הן ממרחב רב יותר, אך אין מניעה בשימוש באנטיביוטיקה או במזון לא הולם.

מידות המוסר בטבע - לחצו לקריאה

עופות לצרכי ביצים

רוב העופות בעולם, כולל בישראל מגודלים או גודלו עד לאחרונה בכלובי סוללה (Battery cages). כלובי מתכת אלה הכילו 8-3 תרנגולות עם רצפת תיל אשר מאפשרת לצואה לצנוח מטה ולביצים להתגלגל אל צינור האיסוף. המזון והמים מגיעים באופן מכאני דרך פטמות שאיבה. כמות האור נשארת במינימום כדי למנוע ריבים בין התרנגולות.

טווח התנועה שיש לתרנגולת קטן מגודלו של עמוד A4, ויש מומחים הטוענים כי חוסר תנועה זה יוצר תסכול רב בין התרנגולות, כמו גם התנהגויות מזיקות.

גידול אורגני של תרנגולות כולל נתינת מרחב לתרנגולת ("תרנגולות חופש") אך גם ישנה הגבלה על סוג המזון אותו הן אוכלות, על נטילת אנטיביוטיקה ושימוש בחומרי צבע בחלמונים.   

זה בידיים שלנו! אתיקה ואחריות סביבתית

למה אורגני?

ישנו יתרון תזונתי לבעלי חיים ולצמחים שגודלו לצורכי מאכל באופן כמה שיותר טבעי ונטול התערבויות. במקרה של העופות, הם מגודלים בתנאים לקויים אשר מונעים מהם להתפתח כראוי. חושך, צפיפות, ותזונה לקויה הופכים אותם לחולניים מרגע שנולדו.

מעבר לכך שאין זה מוסרי, אנו למעשה אוכלים את העופות החולים האלה, שמעולם לא קיבלו את אבני הבניין הנחוצות להם כדי לפתח את גופם. כיצד עלינו לצפות שיפתחו את גופנו ואת גופם של ילדינו?

בשורה התחתונה, מזון אורגני נטול כימיקלים והורמונים. משום כך אין בו רדיקלים חופשיים אשר נמצאים בכימיקלים וגורמים למחלות כרוניות והזדקנות מואצת.

כמו כן, בירקות האורגניים ישנו שפע של אנטי אוקסידנטים, אותם נוגדי חמצון שמסייעים לנו להילחם ברדיקלים החופשיים שאנו סופגים מסביבתנו.

התפתחות הצמחים על כדור הארץ מוכיחה לנו עד כמה חשוב גידולם הטבעי של הבשר והצמחים. מסתבר שכוחם של הצמחים טמון בכך שהם מנצלים את סביבתם באופן מקסימאלי, ומפתחים מנגנונים שיסייעו להם להתמודד עימה.

חשיבותה של שרשרת המזון - לחצו לקריאה

כך הצמחים הראשונים פיתחו נוגדי חמצון שעזרו להם להתמודד עם אפקט החמצן על פני כדור הארץ. היו אלה חומרים אנתוציאנינים, שעזרו להם להתגונן מפני קרינת השמש האולטרה סגולית (לא בכדי עדשות משקפי השמש שלנו הן כחולות ירוקות, ממש כמו צמחים אלה); וגם פלבנואידים, אשר דחו את הבקטריות, הווירוסים והחיידקים.

אם כן הצמחים היו צריכים לפתח שלוש סגולות מרכזיות: אנטיאוקסידנטים, נוגדי קרינת UV, ופלבנואידים.

שלושתם מגנים על בעלי החיים אוכלי העשבים, ודרכם גם על הטורפים. כאשר הצמחים מרוססים בחומרי הדברה, מגודלים בחממות מלאכותיות ועוברים הנדסה גנטית הם מאבדים את היכולת להגן על עצמם- הם לא זקוקים לה. לכן הפירות והירקות בריאים פחות, וגם טעימים וריחניים פחות.

ההיבט האקולוגי בשמירה על חיות הבר

מזון אורגני הוא אם כן בעל שני יתרונות: הוא לא מכיל חומרי הדברה, ויש לו את האפשרות לפתח את ההגנה הטבעית לה זקוק גוף האדם.

מבט יהודי על איכות הסביבה


הזכויות לתוכן האתר שמורות לבעליו החוקיים - כל שימוש בתוכן המופיע באתר ללא רשות מראש ובכתב מבעלי האתר יטופל בהתאם לחוקי מדינת ישראל ©

מאמרים אחרונים

קישורים
- בנייה ירוקה
- מיחזור פסולת
- פסיכומטרי ירוק



החיים בראי הזיהום | גשם חומצי | זיהום אוויר | זיהום מים | זיהום ים | זיהום ים המלח | זיהום מפרץ אילת | מפת האתר
תזונה אורגנית למען איכות הסביבה שלנו